Alles over de Ananas


Uiterlijk: 
Een grote cylindervormige vrucht met groen lof bovenop de ananas. De schil laat platte schubben zien die van groen tot oranje gekleurd kunnen zijn. Het vruchtvlees is geelwit tot donkergeel gekleurd. Het vruchtvlees kunt u eten.

Landen van herkomst: 
Midden Amerika, Ivoorkust en andere Afrikaanse landen, Zuid Afrika, Mauritius en Madagaskar.

Aanvoer:
Het hele jaar rond.

Smaak:
De ananas is erg zoet van smaak.

Narijpen:
Een ananas wordt eetrijp geoogst en rijpt dus niet na. Probeer langdurig bewaren in de koelkast te vermijden, omdat de ananas dan zwarte vlekken krijgt en gaat bederven. Het best kunt u de ananas enige dagen op een koele plek in huis bewaren.

Aansnijden:
Snijd het steeltje aan de onderkant en het groene lof aan de bovenkant weg. Snijd de ananas in de lengte middendoor en halveer de twee helften. Snijd het harde gedeelte van het hart van de ananas weg en snijd het vruchtvlees van de schil. U moet vrij dik schillen omdat er anders harde gedeeltes van de ogen van de schil in het vruchtvlees blijven zitten.

Bijzonderheden:
De ananas bevat een eiwitsplitsend enzym, de bromeline. Dit enzym maakt de ananas licht verteerbaar en zorgt bij toevoeging aan vlees ervoor dat het vlees malser wordt. Hetzelfde enzym zorgt erbij eiwitrijke producten als gelatine en zuivelproducten voor, dat de bindende werking sterk verminderd en dat het eindproduct na enige tijd waterig wordt of zelfs van smaak veranderd. U kunt dit voorkomen door de ananas even te verwarmen en dan pas te verwerken.

Voedingswaarde per 100 gram:
Calorieën: 50 Kcal B-caroteen: 0,02 mg
Vit B1: 0,07 mg Natrium: 2 mg
Vit B2: 0,02 mg Koolhydraten: 12 gram
Vit B6: 0,09 mg Kalium: 200 mg
Vit C: 25 mg IJzer 0,4 mg
Calcium: 12 mg Fosfor: 8 mg