Alles over de Papaya


Uiterlijk: 
Een ronde tot ovaalvormige vrucht van ca. 15 tot 20 cm lang. De schil is groenachtig geel tot geel en wordt meestal niet gegeten. Het vruchtvlees is geel-oranje tot donker oranje gekleurd en binnen in de papaya is de zaadholte gevuld met zwart tot donkerbruin gekleurde zaadjes. De zaadjes kunnen gedroogd worden en worden gebruikt als peper in bepaalde gerechten.

Landen van herkomst: 
Tropische gebieden in Midden Amerika, Azië, Zuid-Afrika en Midden Afrika.

Aanvoer:
Het hele jaar rond.

Smaak:
De papaya is zoet van smaak en doet soms denken aan meloen.

Narijpen:
Een papaya wordt tamelijk groen geoogst en rijpt het best na op kamertemperatuur. Een papaya is rijp als hij grotendeels of helemaal geel is doorgekleurd.

Aansnijden:
Halveer de papaya en verwijder met een lepel de zaadlijsten met de zwarte zaadje. Halveer eventueel de helften nogmaals en snijd het vruchtvlees uit de schil. Besprenkel de papaya eventueel met limoen, dit maakt de smaak van de papaya nog uitgesprokener.

Bijzonderheden:
De zaadjes van de papaya kunnen eventueel gedroogd worden. Ze zijn dan pittig van smaak en kunnen als peper verwerkt worden. De papaya bevat een eiwitsplitsend enzym, de papaïne. Dit eiwitsplitsend enzym zorgt er voor dat de papaya licht verteerbaar is en gebruikt bij vleesgerechten wordt het vlees malser. Bij verwerking met gelatine gaat het de gelatinewerking tegen.

Voedingswaarde per 100 gram:
Calorieën: 44 Kcal Eiwit: 1 gram
Koolhydraten: 10 mg Vit B1 0,03 mg
Calcium: 21 mg Vit B2: 0,04 mg
Natrium: 3 mg Vit C: 82 mg
Kalium: 211 mg Fosfor: 16 mg
IJzer: 0,4 mg B-Caroteen: 0,56 mg