Alles over de Passiefruit


Uiterlijk:
Ronde paars tot roodbruin gekleurde vrucht. De schil is hard en leerachtig en verschrompeld bij het rijp worden.De schil is niet eetbaar. Binnenin de passiefruit bevinden zich de pitjes met geelgekleurd vruchtvlees erom heen. Deze pitjes en vruchtvlees kan men eten.

Landen van herkomst:

Alle landen met een tropisch klimaat in Afrika, Azië en Midden en Zuid Amerika.

Aanvoer:

Het hele jaar door, vanuit de verschillende herkomstlanden.

Smaak:

Het vruchtvlees van de passievrucht is fris zoetzuur van smaak. De passievrucht is op smaak als de schil iets begint te rimpelen.

Narijpen:

De passievrucht wordt rijp geplukt en rijpt in principe niet na. De schil begint licht te verschrompelen, maar dit heeft geen negatieve invloed op de smaak. U kunt de passiefruit enkele dagen bewaren in de groentelade van uw koelkast.


Grenadilla

Uiterlijk:

Ronde geeloranje gekleurde vrucht met steel. De schil is stevig maar breekt snel bij druk op de schil. De schil blijft glad en stevig bij veroudering en kan men niet eten. Het vruchtvlees rond de pitten is grijs van kleur en lekker zoet van smaak.

Land van herkomst:

Colombia en diverse Afrikaanse landen.

Aanvoer: 

Het hele jaar.

Smaak:

Het vruchtvlees is zoet van smaakt. Van de eetbare passiefruitsoorten is de grenadilla het zoetst van smaak.

Narijpen: 

Een grenadilla wordt rijp geoogst en kan direct gegeten worden. U kunt de grenadilla enkele dagen in de groentelade van uw koelkast bewaren.


Curuba

Uiterlijk:

Een langwerpige groen tot groengeel gekleurde passievrucht. De schil is leerachtig maar is in tegenstelling tot de andere passiefruitsoorten zacht. De schil is niet eetbaar. Het oranjegekleurde vruchtvlees met de pitjes zijn eetbaar.

Land van herkomst:

Colombia.

Aanvoer: 

Het hele jaar.

Smaak:

De curuba is zacht zuur van smaak en wordt het meest gebruikt als basis voor een saus.

Narijpen: 

De curuba wordt groen geplukt en bij het rijpen kleur de curuba geel door.

Aansnijden: 

Halveer de passievrucht en lepel het vruchtvlees eruit. Doe het vruchtvlees eventueel door een zeef als u de pitjes niet wilt gebruiken.

Bijzonderheden:

De passievrucht bevat alkoloïde die bloeddrukverlagend werkt.

Voedingswaarde per 100 gram:
Calorieën: 102 Kcal B-Caroteen: 0,15 mg
Koolhydraten: 19 gram Vit B1 0,02 mg
Calcium: 18 mg Vit B2: 0,10 mg
Fosfor: 55 mg Vit C: 17 mg
IJzer: 1,2 mg