Alles over de Avocado


Uiterlijk: 
Een peervormige tot ronde vrucht met een groene schil of groenzwarte schil. De kleur van de schil hangt van de varieteit af. Het vruchtvlees is lichtgeel van kleur en in het vruchtvlees bevindt zich een grote peervormige pit. De schil en pit zijn niet eetbaar.

Landen van herkomst: 
Spanje, Israel, Mexico, Kenya, Zuid Afrika, Verenigde Staten.

Aanvoer:
Het hele jaar rond.

Smaak:
De avocado heeft een roomachtige smaak dat soms aan noten doet denken. Een avocado is rijp als de schil bij lichte druk meegeeft.

Narijpen:
Een avocado kan narijpen op kamertemperatuur, eventueel in een plastic zak met banaan of appel erbij om het rijpen te versnellen. Een avocado moet op een koele plaats bewaard worden, het liefst niet in een koelkast omdat de avocado dan zwart verkleurd en erop deze plekken bederf ontstaat.

Aansnijden:
Halveer de avocado, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees eruit.

Bijzonderheden:
Het vruchtvlees van de avocado verkleurt erg snel. Om dit te voorkomen kunt u er een beetje citroen- of limoensap oversprenkelen. Een avocado kan niet warm verwerkt worden, omdat de smaak van het vruchtvlees dan erg bitter wordt. Een avocado bevat in verhouding tot andere vruchten weinig water en veel meer vet. Dit vet bestaat echter voor het grootste gedeelte uit onverzadigde vetzuren.

Voedingswaarde per 100 gram:
Calorieën: 126 calorieën B-caroteen: 0,02 mg
Vit B1: 0,06 mg Calcium: 14 mg
Vit B2: 0,12 mg Koolhydraten: 7 gram
Vit C: 17 mg IJzer: 0,7 mg