Alles over de Cactusvijgen / Pitahaya


Gele Pitahaya
Uiterlijk: 
Een geschubde gele schil met veel relief. De schil is leerachtig en tamelijk stevig en niet eetbaar. Het vruchtvlees is wit tot wat transparent wit van kleur en er zitten door heel het vruchtvlees kleine zwartje zaadjes. Het vruchtvlees met de pitjes kunt u eten.

Landen van herkomst: 
Colombia en Israel.

Aanvoer:
Het hele jaar rond.

Smaak:
Het vruchtvlees heeft een verfijnde zoete smaak.

Narijpen:
Een gele pitahaya kan als zij nog wat groenig van kleur is, narijpen op kamertemperatuur. De gele pitahaya is rijp als zij helemaal geel is doorgekleurd. Indien mogelijk de pitahaya niet te lang in de koelkast bewaren, omdat er dan zwarte vlekken op de gele pitahaya komen die overgaan in bederf.

Rode pitahaya
Uiterlijk: 
Donkerrode, ovaalvormige vrucht met grote platte schubben die aan de bovenkant van de schubben groen gekleurd zijn. De schil is veel minder dik dan van de gele varieteit en is eveneens niet eetbaar. Het vruchtvlees is wit of donkerrood van kleur en is bezaaid met kleine zwarte pitjes. Het vruchtvlees met de pitjes is eetbaar.

Landen van herkomst: 
Nicaragua, Mexico, Colombia en Vietnam.

Aanvoer:
Het hele jaar rond.

Smaak:
De smaak van de rode pitahaya is veel minder zoet van smaak dan van de gele variant. Het maakt hierbij niet uit of het vruchtvlees rood of wit gekleurd is.

Narijpen:
Een rode pitahaya wordt rijp geplukt en rijpt niet na na het oogsten.

Aansnijden:
Snijdt de voor- en achterkant van de pitahaya en snijd het vruchtvlees in de lengte door. Pel de pitahaya uit de schil en snijd het vruchtvlees in plakje of in blokjes.

Bijzonderheden:
Een pitahaya is kort houdbaar. Het liefst zo kort mogelijk in de groentelade van de koelkast bewaren om zwawrte vlekken veroorzaakt door de kou te voorkomen. De pitahaya bevat een stof die zeer laxerend kan werken. Pas daarom op met het eten van grote hoeveelheden van deze lekkere, zoete vrucht.

Voedingswaarde per 100 gram:
Calorieën: 55 Kcal IJzer: 0,3 mgr
Vit C: 16 tot 40 mgr Kalium: 90 mgr
Fosfor: 28 mgr Koolhydraten: 12 gram
Calcium: 24 mgr